حدود ۶۰ کشور، از جمله ایالات متحده، در اجلاس هوش مصنوعی سئول حمایت خود را از استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی در صنایع نظامی اعلام کردند. چین تنها کشوری بود که از این طرح غیرالزامآور حمایت نکرد.
به گزارش رویترز، کنفرانس هوش مصنوعی مسئولانه در حوزه نظامی (REAIM) هماکنون در شهر سئول، کره جنوبی برگزار میشود. این دومین کنفرانس از این نوع است؛ اولین دوره آن سال گذشته در لاهه، هلند برگزار شد. هدف از این کنفرانسها تعیین استراتژی و نقشه راه برای استفاده ایمن و مسئولانه از فناوری هوش مصنوعی در صنایع نظامی است.
این تلاشها برای تنظیم استفاده از هوش مصنوعی در صنایع نظامی بسیار مهم و بهموقع است، زیرا کاربردهای بالقوه این فناوری میتوانند پیامدهای پیچیده و خطرناکی داشته باشند. ایجاد استانداردها و اصول مسئولانه، میتواند به پیشگیری از سوءاستفادهها و کاهش خطرات مرتبط با توسعه سیستمهای خودکار در جنگ و امنیت جهانی کمک کند. عدم حمایت چین از این طرح ممکن است نگرانیهایی درباره رویکرد این کشور نسبت به هوش مصنوعی در حوزه نظامی ایجاد کند.
تولیدکنندگان جنگافزار سراغ استفاده از هوش مصنوعی رفتهاند
نمایندگان حاضر در کنفرانس هوش مصنوعی سئول اعلام کردند که طرح امسال بیشتر بر اقدامات عملی متمرکز بوده و مباحث پیشرفتهتری مانند استفاده از پهپادهای مجهز به هوش مصنوعی در جنگ اوکراین نیز مورد بررسی قرار گرفته است. اوکراین نیز از جمله کشورهایی است که از سند استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی در صنایع نظامی حمایت کرده است.
روبن برکلمانز، وزیر دفاع هلند، به رویترز گفت: «ما اکنون در حال برداشتن گامهای عملی بیشتری هستیم. اجلاس سال گذشته بیشتر برای ایجاد درک مشترک بود، اما امسال بهسمت اجرای اقدامات مشخص پیش میرویم.»
به گفته برکلمانز، اقدامات عملی شامل تعیین روشهای ارزیابی ریسک، تضمین کنترل انسانی و اجرای اقداماتی است که اعتمادسازی در مدیریت ریسک را هدف قرار میدهد. یکی از جزئیات مهم سند امسال جلوگیری از دسترسی گروههای تروریستی به هوش مصنوعی برای استفاده در سلاحهای کشتارجمعی و همچنین تأکید بر اهمیت کنترلهای انسانی، بهویژه در مورد سلاحهای هستهای است.
نمایندگان حدود ۳۰ کشور در این کنفرانس حضور داشتند. چین نیز نمایندهای به این رویداد فرستاد، اما از حمایت از سند امتناع کرد، که نشاندهنده اختلافات عمده در دیدگاهها است. مقامات کرهای نیز اعلام کردند که قصد دارند در جلسه مجمععمومی سازمان ملل در ماه اکتبر درباره این سند بحث کنند.
تمرکز امسال بر اقدامات عملی و ایجاد استانداردهای مشخص برای کنترل هوش مصنوعی در مصارف نظامی گامی مثبت و ضروری است. با توجه به پیچیدگیها و خطرات بالقوه هوش مصنوعی، بهویژه در جنگ و استفاده از سلاحهای پیشرفته، کنترل انسانی و مدیریت ریسک اهمیت ویژهای دارند. عدم حمایت چین از این سند میتواند به چالشهای آینده در تنظیم قوانین جهانی مربوط به هوش مصنوعی و امنیت جهانی منجر شود، و نیاز به گفتوگوهای بینالمللی بیشتری را ایجاد کند.