شکایت گسترده ناشران موسیقی از استارتاپ‌های هوش مصنوعی

دو استارتاپ هوش مصنوعی Suno و Udio ابزارهایی توسعه داده‌اند که قادرند نمونه‌های مشابه آهنگ‌های هنرمندان مشهور مانند مایکل جکسون را تولید کنند. این موضوع باعث شده است که ناشران موسیقی ادعا کنند این سرویس‌ها به‌صورت غیرقانونی از محتوای تحت قانون کپی‌رایت برای آموزش هوش مصنوعی خود استفاده کرده‌اند.


avatar
فاطمه سلیمی
06 تیر 1403 | 4 دقیقه مطالعه
شکایت گسترده ناشران موسیقی از استارتاپ‌های هوش مصنوعی

 

آیا استفاده از ترانه‌ها برای هوش مصنوعی غیرمجاز است؟ چندین ناشر بزرگ صنعت موسیقی از جمله یونیورسال، وارنر و سونی قصد دارند از استارتاپ‌های Suno و Udio شکایت کنند. این ناشران معتقدند که این سرویس‌ها قوانین کپی‌رایت را در مقیاس وسیع نقض کرده‌اند و به همین دلیل، غرامت هنگفتی از آنها درخواست کرده‌اند. شکایت مذکور از طریق انجمن ناشران آمریکا (RIAA) ثبت شده و هدف آن این است که به شرکت‌های فناوری نشان دهد هیچ دلیلی برای نادیده گرفتن قوانین کپی‌رایت توسط ابزارهای هوش مصنوعی وجود ندارد و این سرویس‌ها باید طبق مقررات عمل کنند.

در این شکایت عنوان شده که استارتاپ‌های Suno و Udio به‌صورت غیرمجاز از ترانه‌های موجود در اینترنت برای آموزش هوش مصنوعی خود استفاده کرده‌اند. ناشران موسیقی درخواست غرامت ۱۵۰ هزار دلاری برای هر اثر را کرده‌اند که در صورت موافقت دادگاه، به رقم بسیار کلانی خواهد رسید. اگر ناشران بتوانند در دادگاه برنده شوند، احتمالاً پیام مهمی به سایر شرکت‌های فناوری ارسال خواهد شد و آنها را مجبور خواهد کرد تا برای آموزش محصولات خود، لایسنس خریداری کنند؛ امری که سود زیادی برای دارندگان حق کپی‌رایت به‌همراه خواهد داشت.

هوش مصنوعی در سالهای اخیر در حوزه های مختلف باعث شده است که مشاغل زیادی تحت شعاع این فناوری قرار بگیرند. همچنین نگرانی هایی در خصوص حفظ حریم خصوصی افراد هنگام استفاده از دستگاه های مجهز به هوش مصنوعی نیز بوجود آمده است که نیاز به بررسی های دقیق تر توسط تولید کنندگان مختلف دارد. برای مثال هوش مصنوعی گوشی های هوشمند سامسونگ توانسته است در یک سال گذشته سهم زیادی از بازار جهانی را به خود اختصاص دهد و در مقابل شرکت اپل نیز به دنبال استفاده از هوش مصنوعی متمرکز بر حفظ حریم خصوصی در گوشی های هوشمند اپل خواهد بود. 

شکایت گسترده ناشران موسیقی از استارتاپ‌های هوش مصنوعی

استفاده غیر مجاز از ترانه‌ها برای هوش مصنوعی

استارتاپ Udio AI متعلق به Uncharted Labs و استارتاپ Suno AI که همکاری نزدیکی با مایکروسافت دارد، هر دو امکان تبدیل متن به موسیقی را برای کاربران فراهم می‌کنند. Suno حتی این قابلیت را به ابزار Copilot مایکروسافت نیز اضافه کرده است. ناشران موسیقی ادعا دارند که خروجی این سرویس‌ها شباهت زیادی به آثار واقعی هنرمندان دارد و احتمالاً بدون دریافت مجوز از این آثار برای آموزش استفاده شده است. همچنین، استارتاپ‌های هوش مصنوعی از ارائه داده‌های مربوط به تمرین ابزارهای خود خودداری می‌کنند و با عنوان حفظ اسرار محرمانه، از شفافیت در این زمینه دوری می‌نمایند.

طبق گزارش نشریه وال استریت ژورنال، در متن شکایت به شباهت خروجی سرویس‌های هوش مصنوعی با آثاری مانند “American Idiot” از گروه Green Day اشاره شده است. همچنین، گفته شده که صدای خواننده در برخی از آثار تولید شده توسط هوش مصنوعی شباهت زیادی به هنرمندان سرشناس مثل مایکل جکسون یا گروه ABBA دارد. در داخل شکایت‌نامه، نمونه‌ای از دستورات لازم برای ساخت یک اثر کاملاً مشابه با نسخه واقعی عنوان شده است که کاربر در صورت وارد کردن آن با جزئیات کافی، می‌تواند خروجی بسیار نزدیک به اثر اصلی را دریافت کند.

این موضوع باعث شده تا ناشران موسیقی درخواست غرامت ۱۵۰ هزار دلاری برای هر اثر را مطرح کنند و در صورت موافقت دادگاه، این رقم به مبلغ بسیار کلانی خواهد رسید. اگر ناشران بتوانند در دادگاه پیروز شوند، احتمالاً پیام مهمی به سایر شرکت‌های فناوری ارسال خواهد شد و آنها را مجبور خواهد کرد تا برای آموزش محصولات خود، مجوزهای لازم را خریداری کنند، که این امر می‌تواند سود زیادی برای دارندگان حق کپی‌رایت به همراه داشته باشد.

شایان ذکر است که ناشران موسیقی به‌هیچ عنوان با استفاده از آثار خود برای تمرین هوش مصنوعی مخالف نیستند؛ بلکه خواستار این هستند که شرکت‌های فناوری اقدام به خرید مجوز و پرداخت هزینه برای این کار کنند تا آنها نیز بتوانند از موج هوش مصنوعی درآمد کسب کنند. برای مثال، شرکت یونیورسال در قراردادی با Soundlabs توانسته مدل صدای هنرمندان تحت پوشش خود را در اختیار کاربران این سرویس قرار دهد، اما هنرمندان همچنان می‌توانند کپی‌رایت ترانه‌های خروجی را در اختیار داشته باشند. این ناشر قرارداد دیگری هم با یوتیوب دارد و حق استفاده از برخی آثار خود همراه با مجوزهای لازم در زمینه هوش مصنوعی را در اختیار گوگل قرار داده است.

این رویکرد نشان‌دهنده تمایل ناشران موسیقی به همکاری با فناوری‌های نوین در صورتی است که حقوق کپی‌رایت رعایت شود و درآمد منصفانه‌ای برای آنان ایجاد گردد. این امر می‌تواند به توسعه ابزارهای هوش مصنوعی کمک کند و در عین حال منافع مالی هنرمندان و ناشران را نیز حفظ کند.

ثبت دیدگاه شما
دیدگاهی یافت نشد